Kapcsolódó cikkek

    Aspadon Baby

    Mit ne egyen a szoptatós anya?

    Köztudott, hogy az anyatejjel táplált csecsemők hasfájásának hátterében szerepe van az édesanya táplálkozásának. Nem egyszerű feladat az újszülött gondozása és mindezek mellett még az édesanyának a saját táplálkozására is odafigyelni, ez sok energiát, odaadást igényel. Ez a cikk ebben kíván segítséget nyújtani.

    A csecsemő hasfájását számos anyatejjel átvitt tápanyag kiválthatja, vannak olyan tápanyagok
    amelyek már kisebb mennyiségben, míg mások nagyobb dózisban okozhatnak tüneteket
    a babánál. Összességében elmondható, hogy egy-két élelmiszer fogyasztása igényel
    óvatosságot, a többi esetén inkább a mennyiséggel kell vigyázni.

    Elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék

    Szoptatás alatt a kellő mennyiségű anyatej termelődéséhez fontos, hogy az édesanya naponta
    legalább 3-4 liter folyadékot fogyasszon. A folyadék nagy részét buborékmentes víz tegye ki,
    szoptatós teából, rostosléből, tejből külön-külön maximum fél liter fogyasztása javasolt. Ettől
    nagyobb mennyiségek fogyasztása hasfájást, hascsikarást okozhat a babánál. Nem javasolt a
    szénsavas ásványvíz fogyasztása, mert az is hasfájást okozhat.

    A táplálékok között fontos a puffasztó ételek mértékkel való fogyasztása, lehetőség szerint
    kerülése különösen a baba fél éves koráig. Ide sorolható a bab, sárgaborsó, lencse – ezek
    illóolajtartalma átjut az anyatejbe és ez okozhatja a hasfájást – a káposzta, kelkáposzta,
    kelbimbó, karalábé, karfiol, kukorica, borsó, retek, paprika, paradicsom, hagyma, savanyúság.
    Gyümölcsök közül a málna, eper, szamóca, mandarin, narancs, citrom az anyatej ízét
    változtathatja meg és a baba idegenkedhet az anyatejtől, a cseresznye pedig hasmenést
    okozhat.

    Nem tanácsos a túl erős fűszerezés

    Az erősen ízesített sajtok szintén hasfájást okozhatnak. A túlzottan erős fűszerezéssel, csípős
    dolgokkal is vigyázni kell. Főleg a markáns ízű, magas illóolajtartalmú fűszerekkel kell
    óvatosan bánni: ide tartozik a fokhagyma, borsmenta, fahéj, bors, zsálya, erős fűszerpaprika.
    Bors helyett pl. borsikafű, pirospaprika helyett pl. csemege édes paprika használata javasolt.
    A zsíros, füstölt ételek kerülése szintén javasolt.

    Fontos, hogy állandó visszajelző rendszerként figyeljünk gyermekünkre: ügyeljünk arra, mit
    ettünk, és a kicsi hogyan reagál rá. Ha az anyatej kevésbé ízlik a kicsinek, hasfájást okoz,
    akkor gondoljuk át táplálkozásunkat, és igyekezzünk kideríteni, hogy mi okozhatta a babánál
    a gondot.

    Termékhez kapcsolódó cikkek

    A csecsemőkori hasfájás vagy más néven kólika egy ártalmatlan kórkép, azonban sok szenvedést, álmatlan éjszakát okozhat a babának és a szüleinek egyaránt.

    A csecsemőkorban jelentkező hasfájás hátterében több tényező állhat. A kólika mellett a nem megfelelő táplálási módszerek okozhatják a legtöbb esetben a keserves panaszt.